lauantai 25. tammikuuta 2014

Marcialonga hiihto 26.1.2014 ennakko

Tämän talven yksi uusista jutuista oli osallistuminen ulkomaalaiseen hiihtotapahtumaan. Onnistuin jo viime kesänä saamaan paikan Marciolongan 70km perinteinen hiihtotavan kilpailuun. Olin aiemmin hiihtänyt mm. Pirkka-hiidon ja Lapponia-hiihtoviikon useasti, joten pitkän matkan hiihto ei sinänsä ollut uusi juttu. Mutta hiihto ulkomailla on ja etenkin Italiassa.

Lensin Muncheniin ja sieltä porukkalla vuokra-autolla Predazzoon, jossa majoitumme. Predazzo on reitin varrella lähtö- ja maalipaikan välissä. Itse reitti menee aivan meidän hotellin vierestä.

Marcialonga -hiihto on siinä mielessä erikoinen, että lähtöpaikka (Moena) ja maali (Cavalese) ovat eri paikoissa. Ensin lähdetään hiihtämään 18km ylämäkeen kohti Canazeita, jossa käännytään ja tullaan toista latua alaspäin noin 45km. Noin 4,5km Cavalesen alapuolella Molinan laaksossa käydään kääntymässä ja tullaan takaisin ylämäkeen. Viimeinen 2,5km onkin sitten jyrkkää ylämäkeä.

Eli periaatteessa reitti on varsin helppo, jos vaan saa riittävän pidon alkuun ja jaksaa loppunousun. Keskiosuus on muutamaa isohkoa nousua lukuun ottamatta pientä alamäkeä.

Kun saavuimme hotellille, niin hämmästys oli suuri. Ei vielä tietoakaan ladusta esimerkiksi meidän hotellin ympärillä. Toki muutamia lumikasoja oli jalkakäytäville jo ajettu. Lämmintä oli monta astetta ja ihmettelimme, että täälläkö pitäisi muka hiihtää?
Reitti menee Predazzon ja Moenan kylien läpi. Tuntui aika uskomattomalta, että muutaman päivä ennen kisaa, oli vain asfalttia.


 Lauantaina aamulla oli jo osa pienimmistä tiestä saanut lumipeitteen. Tuosta sitten talojen välistä noin 7000 osallistujaa hiihtää sunnuntaina. Ja olen kuullut, että tuhansittain kannustajia olisi reitin varrella. Saa nähdä mitä tuleman pitää.

Voisiko näin tapahtua Suomessa? Pirkka hiihdossa ei saada latua edes jalkakäytävälle, vaan muistaakseni noin kilometrin matkan joutuu kesken hiihdon juoksemaan, vaikka lunta olisi ihan vieressä levittää. Rahan säästöä vaiko lupaongelma viranomaisen taholta? En tiedä, mutta pikku homma näiden latujen tekemiseen verrattuna.
Mutta muutamat isoimmat tiet olivat vielä työn alla. Lauantain iltapäivällä lunta ajettiin jostain kuorma-autoilla kylän keskustan teille ja hiihtobaanaa syntyi.

Aika uskomattomalta tuntui.


Kisan kannalta suurin haaste lienee pito. Aamulla pitäisi olla useita asteita pakkasta ja toisaalta osa lumesta rakeisempaa tykkilunta ja osa luonnonlunta. Onko viimeisessä mäessä enää mitään pitoa jäljellä. Se nähdään huomenna. Itse kisasta sitten oma juttu.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti