tiistai 21. toukokuuta 2013

Yyteri maraton 18.5.2013


Maratonennätykseni on vuodelta 2011 Kööpenhaminasta 3:42:57. Viime vuonna juoksin ainoan katumaratonin Helsingissä. Tai no, oli siellä Medocin punaviinimaraton myös, mutta se meni vähän erilaisissa tunnelmissa… Helsingissä painoi vielä jaloissa kolme viikkoa aikaisemmin juostu Retki Rogaining 24h ja HCM oli yhtä tuskaa, maaliin täysin kuolleena ajassa 3:59.

Koska viime vuosi tuli tahkottua PK painotteisesti aika iso läjä kilometrejä, päätin joulukuussa, että 2013 täytyy yrittää hyödyntää hyvät pohjat ja yrittää 3:30 alitusta. Etsin tasaisia maratoneja keväältä ja valinta kohdistui Yyteriin. Lisäsin kevään mittaan ohjelmaan kovavauhtisempia lenkkejä ja varsinkin viimeisen 1,5 kk:n aikana yritin juosta paljon maratonin tavoitevauhtia 5min/km.

Sääennusteet lupasivat Yyteriin vielä päivää ennen mukavaa juoksusäätä, pilvistä/sateista,  lämpötila 17-18 astetta, tuulta 3-4 m/s. Kilpailupäivän toteuma olikin sitten jotain aivan muuta, pilvetön taivas, lämpöä lähtöhetkellä klo 11 +22 astetta, josta noustiin nopeasti +24 lukemiin. Tuulta oli iltapäivällä pahimmillaan yli 6 m/s.

Juha lähti juoksuun ”jänikseksi” samalla aikatavoitteella. Tarkoitus oli lähteä alusta alkaen tasaista 4:55 vauhtia liikkeelle, siinä onnistuttiin suhteellisen hyvin, eka kymppi mentiin 4:54 vauhtia. Pari ekaa kilsaa tietty lipsahti 4:44 vauhtia, mutta saatiin onneksi sen jälkeen himmattua vauhtia sopivaksi. Olin jättänyt omat juomapullot (vettä) viidelle juoma-asemalle, pullojen kylkiin olin teipannut yhden geelin. Muuten yritin täydentää juomista järjestäjien muilta juoma-asemilta. Urheilujuomalla on aika usein mennyt vatsa sekaisin, joten yritin tällä kertaa hieman erilaista lähestymistapaa.

Aika nopeasti lähdön jälkeen porukka hajaantui ja juostiin kahdestaan, vähän edempänä näkyi ryhmä, joka varmaan tähtäili suunnilleen samoihin loppuaikoihin kuin me. Aurinko paistoi, suojaa ei juuri ollut ja tuuli puhalsi vastaisena, vielä tässä vaiheessa sen enempää häiritsemättä. Kympin juoma-aseman jälkeen vertailtiin sykkeitä ja ihmetystä aiheutti se, että Juhan syke oli ylempänä, yleensä tilanne on toisinpäin ja sykkeissä on eroa 5-10 pykälää samoissa vauhdeissa. 12km kohdalla Juha totesikin että saattaa jäädä jälkeen. Pikkuhiljaa eroa alkoi syntyä, varsinkin kun pari kilometriä lipsahti alle 4:50 vauhtia. Edessä ei näkynyt ketään eikä kohta takanakaan.

Juuri ennen 19km juoma-asemaa tuli vastaan maratonin voittaja Juha Jumisko, katsoin kelloa ja totesin että tiukkaa taitaa hänelläkin tehdä 3h tavoitteeseen pääseminen. Puolikas tuli täyteen ajassa 1:43:30, keskisyke paukahti anaerobisen puolelle vähän sen jälkeen ja tiesin, että tämä ei hyvin pääty, sen verran on kokemusta tarttunut puseroon aikaisemmista juoksuista. Edessä näkyi juoksija, jota saavutin vähitellen, ohitus tapahtui 26km kohdalla. Pitkällä suoralla kohti Poria oli lämmintä ja vielä vähemmän suojaa auringolta kuin ensimmäisellä kierroksella. Kun käännyttiin noin 28km kohdalla kohti Kyläsaarta Juha ajoi autolla rinnalle, oli keskeyttänyt, en yllättynyt.

Kyläsaarta kohti juostessa tuuli pääsi puhaltamaan suoraan vasten, henkinen selkäranka mureni kovaa vauhtia kuten fyysinenkin. Lopullinen katkeaminen tapahtui 31km juoma-aseman kohdalla ensimmäisten kävelyaskelten myötä. Siitä ei ollut enää nousua jatkuvaan juoksemiseen vaan oli siirryttävä kävely-juoksu yhdistelmään, jolla sain vauhdin pysymään 6min/km paikkeilla. Tähän asti tavoitevauhti oli pitänyt aika hyvin, toinen kymppi  4:54 ja kolmas 4:58 keskarilla, viimeiset kolme kilsaa ennen stoppia vauhti tippui 5:05/km.
Viimeisellä kympillä oli muutama jamppa edessä ja takana, joita sitten ohiteltiin puolin ja toisin, sai jotain tekemistä loppumatkalle. Vikalla vitosella aloin laskeskella olisiko saumaa alle 3:40 aikaan, tiukkaa tekisi, mutta lopussa ei saisi enää kävellä. 40km juoma-asemalla päätin, että nyt ei saa enää kävellä, viimeinen kilometri irtosi yllättäen vielä 5min vauhtia ja otin mielestäni vielä loppusuorallakin kirin, en usko että siltä kyllä näytti katsojan silmin.

Loppuaika 3:39:27, ei tavoitteeseen, mutta uusi ennätys. Siihen oli tyytyminen tässä kelissä, 3:30 tavoitetta en hautaa vielä lopullisesti, uusi yritys kuitenkin siirtyy todennäköisesti ensi vuodelle.

Sykekäyrästä näkyy hyvin juoksun siirtyminen epämukavuusalueelle 1:30h kohdalla:


Seuraavaksi voi siirtyä taas PK vaihteelle, kun seuraava koitos on Mont Blancin 80km/6000m: http://www.youtube.com/watch?v=aplFOLpHKSc, tarkoitus on lähteä enemmän retkeilymeiningillä, mutta tuskin siinä niin käy.

Muutama kommentti Juhalta:


IhanHukassa toinen jäsen Juha, lähti Yyteriin tarkoituksena testata, että säilyykö juoksukunto, vaikka koko talven on ollut lenkkitossu narikassa ja vain monot jalassa, tosin sitäkin kovemmassa käytössä. Kevään eka juoksulenkki oli vasta huhtikuun eka päivä ja kaiken kaikkiaan kilsoja alla vasta reilut 500. Tämä kisa jäänee ainoaksi katujuoksuksi ainakin kesäkaudella.

Itse juoksusta ei ole paljon lisää kerrottavaa. Sykkeet nousi jo kympin kohdalla yli 160 ja 15km kohdalla oli tunne sama kuin normaalisti 30km paikkeilla. Viimeistään  puolikkaan kohdalla oli selvää, että 3:30 alitukseen ei ollut enää mahdollisuutta ja iltapäivällä oli vielä tulossa Suomi-Ruotsi MM lätkää. Oli helppo päätös heitää pyyhe kehään ja juosta 24km kohdalla suoraan autolle parkkiselle.

Oliko syy pelkästää kuumassa ilmassa, vai tuliko kuumaan ilmaan tankattua liikaa? Joka tapauksessa sykkeet olivat 10-15 pykälää normaalia saman vauhtista lenkkiä korkeammat ja hapotus alkoi jo 20km kohdalla. Mies on kuitenkin kunnossa, siitä olen itse aika varma ja täytynee tempaista vaikka lauantain pitkänä lenkkinä joku aamu täysmaraton, kun on sopivampi keli.

Loppuun vielä potretti ennen juoksua, taustalla luimuilee voittaja Juha Jumisko:


IhanHukassa - Tommi

1 kommentti:

  1. Numero 13 enteilee jotain tälläistä katastrofia. Uusi ennätys kuitenkin on syntynyt.
    -Antti

    VastaaPoista